Wielu zagranicznych uczestników Zimowych Igrzysk w Pekinie oszalało na punkcie chińskiego jedzenia, w tym smażonego ryżu, kurczaka Kung Pao, pieczonej kaczki po pekińsku, pikantnego tofu czy makaronu Dandan.
Dla niektórych sportowców rywalizacja na pekińskich igrzyskach jest nie lada wyzwaniem, ponieważ codziennie walczą o zachowanie równowagi między utrzymaniem formy, a delektowaniem się lokalnymi przysmakami.
Chiński smak, globalny smak
Oprócz kuchni chińskiej, która stanowi jedną trzecią menu, sportowcom oferuje się łącznie 678 dań zaspokajających różne gusta. Codziennie 168 kucharzy dba o kulinarne doznania sportowców. Szef kuchni Yang Chen powiedział, że menu w wiosce zmienia się co osiem dni, a 30 procent dań to dania chińskie, a 70 procent to potrawy zachodnie.
Menu, opracowywane przez prawie cztery lata, ma na celu zaspokojenie różnych potrzeb i wymagań żywieniowych sportowców, przy jednoczesnym uwzględnieniu różnorodności religijnej, powiedział Song Xueying, dyrektor operacyjny Zimowej Wioski Olimpijskiej w Yanqing.
Autentyczne chińskie jedzenie obejmuje pieczoną kaczkę po pekińsku, kurczaka Kung Pao, Ma Po Tofu, knedle, czy regionalne specjały, takie jak pikantny makaron Syczuan Dandan, hotchpotch i kantońskie jedzenie Char Siu lub chińska wieprzowina BBQ.
Według komitetu organizacyjnego, oprócz tradycyjnych kuchni azjatyckich, takich jak sushi i udon smażone w mieszance Kimchi, dostępna jest również zachodnia pizza i makaron, które zaspokoją zróżnicowane gusta.
Ponadto w stołówce serwowany jest szereg dań wegetariańskich i koszerny halal, aby zaspokoić potrzeby żywieniowe sportowców z różnych kultur.
Usługi cateringowe podczas Igrzysk w Pekinie zyskały szerokie uznanie członków rodziny olimpijskiej, w tym przewodniczącego Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego Thomasa Bacha.
„Gdybym został w wiosce przez trzy dni, zyskałbym kolejne 10 funtów”, powiedział podczas wizyty w wiosce olimpijskiej w Yanqing 11 lutego.
Gdy jedzenie spotyka się z zaawansowaną technologią
Igrzyska Olimpijskie to nie tylko sport, to także wizytówka kraju-gospodarza wydarzenia. A Chiny mają czym się pochwalić. Kraj wykorzystuje tegoroczne Igrzyska do zaprezentowania zaawansowanych technologicznie innowacji. Począwszy od armii robotów, przez fenomenalnie działającą technologię 5G, po własną cyfrową walutę, pojazdy autonomiczne, zieloną energię ośnieżającą maszynowo miasto.
Stołówka o powierzchni 3700 m2 jest w stanie pomieścić blisko 1000 osób spożywających ponad 100 dań.
„Mamy ponad 10 inteligentnych urządzeń gastronomicznych, w tym automatyczny wok, tor podniebny, maszynę do burgerów, a także barmana” – powiedział Zhong Zhanpeng, kierownik projektu MMC Smart Restaurant w wywiadzie dla Xinhua.
Dania dostarczane są na stoły zamawiających właśnie poprzez sterowany komputerowo tor zwany sky track.