24 kwietnia 500 ton tajskich durianów pojechało do Chin koleją chińsko-laoską, co jest pierwszym przypadkiem, w którym Tajlandia wysyła masowo duriany do Chin tą trasą.
Pierwsza, testowa patia 40 ton durianów i 20 ton kokosów wyjechała do Chin za pośrednictwem transportu kolejowego Chiny-Laos na początku kwietnia.
Kolejowe przewozy transgraniczne otworzyły nową erę w eksporcie tajskich owoców.
Durian odgrywa kluczową rolę w gospodarce Tajlandii, ponieważ owoce te są bardzo lubiane na kluczowym rynku eksportowym – w Chinach.
W 2021 r. Tajlandia wyeksportowała do Chin ponad 875 000 ton kolczastych owoców. Według statystyk Departamentu Rolnictwa wygenerowało to co najmniej 3,4 mld USD.
W tym roku kraj zamierza wyeksportować jeszcze więcej durianów, ponieważ spodziewane są większe zbiory, ale chińska polityka zerowa COVID-19 może mieć negatywny wpływ na eksport duriana z Tajlandii w nadchodzącym sezonie.
Rygorystyczna strategia spowodowała zatory na różnych przejściach granicznych, gdzie tysiące ciężarówek przewożących żywność z Azji Południowo-Wschodniej przechodzi szczegółowe kontrole pod kątem koronawirusa.
Chiny nie są już łatwym rynkiem. Aby promować zrównoważony eksport produktów rolnych, sektor rolnictwa krajowego musi zmienić metodę produkcji i transakcji eksportowych oraz promować kontrolę jakości owoców, w tym durianów.
Aby otrzymać licencję na oficjalny eksport, wietnamskie przedsiębiorstwa muszą ściśle przestrzegać przepisów dotyczących identyfikowalności, z czym w Wietnamie jest najwięcej problemów.
Aby wykorzystać możliwości eksportowe, miejscowości negocjują i tworzą dokumentację, aby otrzymać kody certyfikujące dla obszarów upraw duriana.
Potencjał eksportu towarów do Chin jest nadal bardzo duży, ale aby wejść na ten rynek, produkty muszą mieć markę i kod obszaru sadzenia, tzw. paszport pochodzenia, pokazujący drogę „z pola na stół”.
Roczna produkcja duriana w Wietnamie szacowana jest na 600 000 ton.
Wietnam posiada obecnie około 50 000 – 60 000 ha uprawy duriana na oficjalny eksport, głównie w prowincjach Tay Ninh, Binh Duong, Dong Nai, Binh Phuoc, Tien Giang i Dak Lak.
Źródło: Nowa era w eksporcie tajskich owoców – Silk Road Poland